Hoe importeer ik een auto van buiten de EU?

09-08-2021

Indien u een auto importeert van buiten de Europese Unie (dus ook Zwitserland) bent u in Nederland de geldende BTW (thans 21%) en douanerecht (10%) verschuldigd. In het land van uitvoer laat u de benodigde export documenten opmaken. Dat kunt u meest efficiënt doen bij een lokale douane-expediteur.

Het douanerecht kunt u ontwijken indien sprake is van fabrikage binnen de Europese Unie. Daartoe laat u een EUR1 document opmaken door de douane-expediteur. Hij zal daartoe wel de overtuiging moeten kunnen hebben dat het om een EU vervaardiging gaat. Het andere uitvoerdocument heet het T-document. Onder omstandigheden kunt u de locale (bijvoorbeeld Zwitserse) BTW terug verzoeken. Informeer daarnaar bij de locale autoriteiten / douane-expediteur. Bijvoorbeeld Zwitserse autobedrijven, kunnen u in de regel goed informeren.

Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de landen van de EU en de uitzonderingsgebieden: overzicht EU

Het is uitermate belangrijk dat u daar waar u de EU binnenkomt (bijvoorbeeld: aankoop Zwitserland – u meldt zich aan de D-Ch grens) de exportdocumenten laat controleren, afstempelen en ondertekenen. Indien het land van bestemming Nederland is, klaart u de auto in -voor wat betreft de BTW en het douanerecht- in Nederland bij een serviceloket van de Douane of digitaal.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de Belastingdienst/Douane: goederen in het vrije verkeer brengen.

Een serviceloket van de Douane vindt u bijvoorbeeld hier:
Douane Duiven
Impact 5 K
6921 RZ Duiven
tel. 0800-0143

Pas na dit traject komt u toe aan een gang naar de RDW en Belastingdienst BPM

note: Het invoeren van buiten de EU is telkens zeer specifiek en van meerdere factoren afhankelijk. BBP voorziet in principe niet in begeleiding hiervan. Aan voornoemde informatie kunt u nadrukkelijk geen rechten ontlenen!

Zoek in alle berichten