BPM AANGIFTE VOOR HET IMPORTEREN VAN MOTORVOERTUIGEN

Als u een auto, motor, camper of bedrijfsauto (grijs kenteken) gaat importeren moet u BPM aangifte doen. Dit betekent dat u belasting moet berekenen en betalen voor het voertuig, de zogenaamde BPM (belasting personenauto’s en motorvoertuigen).

Nadat u met de auto bij de RDW bent geweest kunt u BPM aangifte gaan doen. Deze aangifte kan op een aantal manieren die wij hieronder nader hebben toegelicht. U kunt door ons altijd vrijblijvend de BPM laten berekenen die u nog moet betalen voordat u naar BPM aangifte gaat doen. U mag BPM aangifte doen op de voor u meest gunstige manier. Eén van de manieren is BPM aangifte op basis van een taxatierapport, de zogenaamde tegenbewijs taxatie. Daarnaast kunt u aangifte doen op basis van de meest gunstige koerslijst of via de afschrijvingstabel van de Belastingdienst. Net wat voor u het beste uitkomt. Wij kunnen de beste manier geheel vrijblijvend voor u berekenen.

Taxatierapport

Het maken van een taxatierapport om op een objectieve wijze een reële waarde te bepalen is één van de manieren via de zogenaamde tegenbewijsregeling. Wij zijn al sinds 2004 specialist in het maken van taxatierapporten voor onder andere de BPM, de zogenaamde tegenbewijs taxatie.

Als u een afspraak met ons maakt heeft u een aantal mogelijkheden. Wij kunnen bij u op locatie ter plekke een auto, motor of camper taxeren of u kunt bij ons terecht op onze vestiging in Heumen bij Nijmegen. De exacte adresgegevens vindt u hier op onze contactpagina.

Op het moment dat wij bij u op locatie komen of u bij ons is de werkwijze in de basis hetzelfde. Voor een taxatie dient de register taxateur het voertuig altijd fysiek te zien. De volgende punten zijn belangrijk bij een fysieke taxatie:

 • aanwezigheid van het buitenlands kentekenbewijs en bij voorkeur de CVO van de auto
 • een schone en droge auto. Een auto die schoon, droog en netjes is, is zorgvuldiger te taxeren.
 • goede en bij voorkeur droge toegankelijkheid van de auto indien deze op uw locatie wordt opgenomen.
 • deel altijd uw eigen wetenschap met de taxateur omtrent de staat van en eventuele schade aan de auto. Lever hier bij voorkeur een schriftelijk overzicht van aan.
 • indien een voertuig technische schade heeft (motor/transmissie/aandrijving): zorgt u dan bij voorkeur voor een diagnoserapport van een dealer/specialist of revisiebedrijf en geef de taxateur hiervan een afschrift.

Het traject na taxeren

 

Nadat onze taxateur uw voertuig uitgebreid heeft geïnspecteerd en gefotografeerd en hij de juiste documenten heeft ontvangen (buitenlands kentekenbewijs en eventueel de CVO) kan de taxateur het taxatierapport gaan maken. Dit doet hij niet ter plekke maar hij zal dit op zijn werkplek gaan uitwerken. Wij hebben een aantal taxateurs die vanuit huis werken en een aantal taxateurs die vanuit ons kantoor werken. Hierdoor is er altijd een taxateur bij u in de buurt. In overleg zal het taxatierapport in principe de eerst volgende werkdag naar u verstuurd worden per post. De Belastingdienst wil de BPM aangifte helaas nog steeds op papier ontvangen. Digitaal BPM aangifte doen is (nog) niet mogelijk. Zodra u alle documenten heeft ontvangen kunt u BPM aangifte gaan doen nadat u bij de RDW bent geweest. U dient alle formulieren, het taxatierapport en een kopie van uw aankoopfactuur te versturen naar de Belastingdienst.

Koerslijst

U kunt BPM aangifte doen op basis van een koerslijst indien dat voor u de meest gunstige manier van aangifte is. Wij kunnen voor u, voordat u BPM aangifte doet, de meest gunstige manier voor u berekenen. Het is altijd verstandig om verschillende koerslijsten (te laten) raadplegen, zodat u altijd de meest gunstige koerslijst gebruikt voor uw BPM aangifte. Volgens de Belastingdienst zijn dit de voorwaarden om een koerslijstaangifte te doen:

 • Toon de waarde van het motorrijtuig aan met een in de branche gebruikelijke koerslijst (een nogal ruim begrip, maar hier kunt u denken aan AutoTelexPro, XRAY, BOVAG/ANWB, EuroTax Exchange etc.)
 • Op de koerslijst staat de historische verkoopwaarde (consumentenprijs) en de inkoopwaarde in Nederland door een handelaar.
 • Gebruik de meest recente koerslijst.
 • U mag alleen gebruikmaken van de gegevens uit 1 koerslijst (een combinatie van koerslijsten mag dus niet).
 • Staat het motorrijtuig van een bepaald type en bepaalde leeftijd niet in een van de koerslijsten? Dan mag u ook een minder recente koerslijst gebruiken voor de berekening van de juiste afschrijving op dit moment. Wij kunnen u daarbij aanvullend bewijs vragen.
 • Afschrijving met koerslijst is alleen bedoeld voor motorrijtuigen die in een zodanige staat zijn dat ze volgens de wegenverkeerswetgeving aan het verkeer mogen deelnemen.
 • Afschrijving met koerslijst is niet bedoeld voor een motorrijtuig met essentiële gebreken waardoor u er niet mee kunt of mag deelnemen aan het verkeer. Deze gebreken moet u eerst herstellen. Een auto heeft essentiële gebreken als hij bestemd is voor sloop of Wacht Op Keuring (WOK-status).
 • Wilt u afschrijven op basis van een koerslijst? Meld dit dan als u aangifte doet. Later kan dit niet meer.
 • U mag geen buitenlandse koerslijsten gebruiken voor de vaststelling van het afschrijvingspercentage in Nederland.

De rest BPM die u dan dient aan te geven wordt bepaald door de handelsinkoopwaarde die de koerslijst aangeeft. Dit betreft dus de inkoopwaarde en niet de verkoopwaarde die koerslijsten vaak ook aangeven.

Voor een koerslijstaangifte is het niet nodig om de auto door ons fysiek te laten bekijken. Via email kunnen wij u de benodigde papieren sturen om BPM aangifte te kunnen doen.

Afschrijvingstabel

U kunt BPM aangifte doen op basis van de forfaitaire tabel van de Belastingdienst. Hierbij wordt er een vast percentage afschrijving gebruikt waarbij er geen rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van een voertuig (bijvoorbeeld kilometerstand) en de werkelijke waarde van het voertuig. Voor met name wat oudere voertuigen (gemiddeld ouder dan 10 jaar, maar zeker niet altijd) kan dit de meest gunstige manier van BPM aangifte zijn.

De afschrijvingstabel vindt u hieronder:

 

Forfaitaire tabel
Is sinds het tijdstip waarop de auto of motor voor het eerst
in gebruik is genomen, een periode voorbij van ten minste
maar minder dan dan is het percentage Tel daar bij op voor iedere maand die helemaal of
voor een deel voorbij is sinds de periode uit
de eerste kolom
0 dagen 1 maand 0% 8%
1 maand 3 maanden 8% 3%
3 maanden 5 maanden 14% 2,5%
5 maanden 9 maanden 19% 2,25%
9 maanden 1 jaar en
6 maanden
28% 1,444%
1 jaar en
6 maanden
2 jaar en
6 maanden
41% 0,917%
2 jaar en
6 maanden
3 jaar en
6 maanden
52% 0,833%
3 jaar en
6 maanden
4 jaar en
6 maanden
62% 0,75%
4 jaar en
6 maanden
5 jaar en
6 maanden
71% 0,416%
5 jaar en
6 maanden
6 jaar en
6 maanden
76% 0,416%
6 jaar en
6 maanden
7 jaar en
6 maanden
81% 0,333%
7 jaar en
6 maanden
8 jaar en
6 maanden
85% 0,333%
8 jaar en
6 maanden
9 jaar en
6 maanden
89% 0,25%
9 jaar en
6 maanden
92% 0,083%

 

Opmerkingen bij de tabel:

* Een periode die begint op de laatste dag van een maand en eindigt op de laatste dag van een kortere maand, is bij de berekening een hele maand. (Voorbeeld: 31 januari tot en met 28 februari is 1 maand, 31 januari tot en met 1 maart is 2 maanden)

*Voor een bestelauto geldt de eerste 5 jaar afschrijving met de forfaitaire tabel. Na 5 jaar is het afschrijvingspercentage van een bestelauto 100%. Dit betekent dat de te betalen rest BPM bij een bestelauto (grijs kenteken) na 5 jaar dus € 0,00 is. Er moet bij import van een grijs kenteken na 5 jaar ook nog steeds BPM aangifte gedaan worden via het BPM011 aangifteformulier.

BPM berekenen?

Wat voor u de beste keuze is, is volledig afhankelijk van de auto en de specifieke gegevens van de auto. Zonder gegevens is dat niet te zeggen. Heeft u de auto online gevonden of heeft u de auto al staan en de gegevens bij de hand dan kunt u het beste door ons vrijblijvend hier laten berekenen wat de meest gunstige manier is. U kunt de gegevens invullen. Dit verplicht u tot niks maar geeft u wel een goed idee wat de BPM ongeveer zal gaan worden. Wij adviseren altijd de voor u meest gunstige manier, niet de voor ons meest gunstige manier.

Onze kracht

Ervaring & Samenwerking

Landelijke dekking

Actief sinds 2004

Kom in contact

Zoek in alle berichten